MF 2014: Så här slutar deltävlingarna – om statistiken får bestämma

4

22 december, 2013 av hollac16


Nu har Sveriges Television släppt startordningen för deltävlingarna i Melodifestivalen 2014. Så nu är det bara att vänta med stor spänning på hur det ska gå. Men, egentligen kan man ta reda på resultatet kan gå i förväg. Helt enkelt, om statistiken får bestämma…

Statistiken bygger på hur varje bidrag placerade sig i respektive deltävlingen åren 2002-2013 (totalt tolv år). Det handlar alltså inte om antalet telefonröster utan om placeringar. Jag har sedan omvandlat placeringarna till poäng och adderat samman varje startnummer. Högst totalpoäng blir etta, näst högst tvåa osv. till sist som blir åtta. Poängen jag har gett är enligt den modell som Melodifestivalen använder för jurygrupperna i finalen, dvs. ettan får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng, fyran 6 poäng, femman 4 poäng, sexan 2 poäng, sjuan 1 poäng och åttan 0 poäng. Observera att detta bara är statistik och därför helt osäkert inför kommande deltävlingar. Det är bara ett sätt att visa på hur det kan gå i verkligheten. Statistiken som jag har tagit fram är alltså inte helt hundraprocentig men brukar vanligen få en hel del rätt när facit (de enskilda telefonrösterna) publiceras efter finalen.

Nedan står artister med respektive bidrag i den ordning som statistiken säger att det kommer att gå. Ettan och tvåan skickas direkt till finalen, trean och fyran går till Andra chansen och femman, sexan, sjuan och åttan åker ut direkt.

Deltävling 1

1. Elena Paparizou – ”Survivor” (8)
2. Ellen Benediktson – ”Songbird” (6)
——————————-
3. Alvaro Estrella – ”Bedroom” (5)
4. Yohio – ”To The End” (1)
———————————
5. Linus Svenning – ”Bröder” (3)
6. Elisa Lindström – ”Casanova” (4)
7. Sylvester Schlegel – ”Bygdens son” (7)
8. Mahan Moin – ”Aleo” (2)

Kommentar: Den som vinner deltävlingen kommer att göra det med stor marginal jämfört med den som kommer tvåa. Mellan tvåan och trean blir det en stor kamp om vem som ska ha den platsen (tvåan vinner alltså med mycket få röster). Fyran hamnar säkert mellan trean och femman utan kamp. Övriga, dvs. femman, sexan och sjuan, kommer att slåss om respektive plats (det kan alltså skilja väldigt lite mellan dessa också) samtidigt som åttan verkligen blir impopulär bland tittarna denna lördagskväll.

Deltävling 2

1. Sanna Nielsen – ”Undo” (6)
2. Martin Stenmark – ”När änglarna går hem” (8)
——————————-
3. J.E.M – ”Love Trigger” (1)
4. Pink Pistols – ”I am somebody” (5)
———————————
5. Little Great Things – ”Set yourself free” (7)
6. The Refreshments – ”Hallelujah” (2)
7. Manda – ”Glow” (3)
8. Panetoz – ”Efter solsken” (4)

Kommentar: Deltävling 2 blir mycket jämnare när det handlar om första-, andra- och tredjeplatsen. Egentligen kan vem som helst av de tre vinna, bli tvåa och trea så här har tittarna alltså ingen given vinnare. Fyran får dock som i föregående deltävling storstryk och hamnar långt efter de övriga tre. För de utslagna bidragen händer inte så mycket. De får röster men inte tillräckligt. Som vanligt blir åttan impopulär.

Deltävling 3

1. Dr. Alban feat. Jessica Folcker – ”Around the World” (8)
2. Cajsa Stina Åkerström – ”En enkel sång” (6)
——————————-
3. Outtriger – ”Echo” (1)
4. Shirley Clamp – ”Burning Alive” (4)
———————————
5. Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothing” (7)
6. State of Drama – ”All We Are” (5)
7. Oscar Zia – ”Yes We Can” (3)
8. Eko – ”Red” (2)

Kommentar: Skrällarnas deltävling som både röstat hem Björn Ranelid (?!) och Ravaillacz (?!!) kommer även 2014 att skrällrösta fram en vinnare. Vinnaren får mycket röster och vinner utan problem. Tvåan, trean och fyran får kämpa ordentligt om rösterna och placeringarna. Det kan på kort tid enkelt flyttas om i ordningen under pågående röstning. Femman då får för första gången i år en chans att också gå vidare men åker ut – dock med mindre marginal till fyran. Sexan och sjuan hamnar inte så långt efter femman, däremot får Åttan verkligen kämpa om rösterna. Här ser det dock inte ut att bli några över.

Deltävling 4

1. Anton Ewald – ”Natural” (8)
2. Linda Bengtzing – ”Ta mig” (6)
——————————-
3. Ellinor Holmer – ”En himmelsk sång” (7)
4. Alcazar – ”Blame It On The Disco” (1)
———————————
5. Ammotrack – ”Raise Your Hands” (4)
6. Josef Johansson – ”Hela natten” (5)
7. Janet Leon – ”Hollow” (3)
8. I.D.A – ”Fight Me If You Dare” (2)

Kommentar: Fjärde deltävlingen innehåller tävlingens favorit: vinnaren här kommer att ta hem segern med mycket god marginal mot tvåan (mer än vinnaren i första deltävlingen). Tvåan då, ja den får också mycket röster och kan lugnt luta sig tillbaka mot finalstolen. Trean blir också säker men där man får kämpa är mellan fyran, femman och sexan. Här kan vad som helst hända! Sjuan hamnar utanför och med ytterst få röster placerar sig åttan sist. Kanske till och med utan röster alls!

Sammanfattning

Tittar man på placeringarna för 2014 ser man att startnumren 6 & 8 går vidare till final i samtliga deltävlingar. Ettan går vidare till Andra chansen oavsett och därefter går femman vidare två gånger samt fyran och sjuan varsin gång. Övriga startnummer går ej vidare. (Enligt statistiken!)

Topplistan för de tio bästa startnumren 

1. #8 deltävling 4
2. #8 deltävling 1
3. #6 deltävling 2
4. #8 deltävling 2
5. #1 deltävling 2
6. #6 deltävling 4
7. #8 deltävling 3
8. #6 deltävling 3
9. #6 deltävling 1
10. #1 deltävling 3

Bottenlistan för de tio sämsta startnumren

23. #7 deltävling 2
24. #4 deltävling 1
25. #3 deltävling 4
26. #7 deltävling 1
27. #2 deltävling 2
28. #3 deltävling 2
29. #2 deltävling 1
30. #4 deltävling 2
31. #2 deltävling 4
32. #2 deltävling 3

Vad tror du om ordningen? Har statistiken rätt eller fel? Kommentera och lämna din åsikt!

Annonser

4 tankar om “MF 2014: Så här slutar deltävlingarna – om statistiken får bestämma

 1. Intressant! Jag kan hålla med dig på vissa punkter, men andra inte.
  Ellen kommer nog femma, eller Andra chansen som bäst. Hon sjunger inte helt rent men kan verkligen ta en scen. (kolla http://youtu.be/4dhPz9xLu6I) Yohio går ju till final bara för att det är Yohio. Samma sak med Paparizou. Linus Svenning tar sig vidare till 2:a chansen då jag misstänker att hans låt och integritet kommer beröra. Alvaro femma och sedan hade jag bytt plats på 7an och 8an.

  Deltävling 2 håller jag med dig om, men Pink Pistols kommer sjua. Panetoz rider på sin ”Dansa pausa”-succé till Andra chansen och så blir det nog med det.

  Jag tror också stenhårt att CajsaStina tar sig vidare då det sägs att hon ska vara tävlingens ”udda fågel”, så det blir väl någon Louise Hoffsten-effekt på det hela i och med att hon är den mest folkkära artisten i startfältet. Shirley Clamp går nog inte vidare men State of Drama tar sig till Andra chansen istället. (tänk att du har hela Borås som röstar på SoD, det var ju därför de gick till final förra året) Sen Oscar Zia? Han borde väl ha lite bättre utgångsläge, men han kan ju falla utanför för konkurrensen.

  I sista deltävlingen går Alcazar och Linda till final. Ewald genom Andra chansen med Ammotrack, Janet kommer femma, sedan ser det ut som resten.

  Allt eftersom jag skriver tänker jag att det kommer bli många skrällar i år. Det ska bli sjukt spännande att se.

  • hollac16 skriver:

   Mycket av som statistiken säger blir det nog inte. Jag tror exempelvis inte att alla som startar sist respektive som nummer 6 går vidare till finalen i samtliga deltävlingar. Samma sak när det gäller vissa artister som Panetoz och Oscar Zia. Inte kommer de komma på de placeringar som statistiken säger (men man vet ju aldrig). När väl facit har kommit tidigare år har det dock visat sig att statistiken dock stämmer oftast till 1/3 så nog kommer en del av statistiken även att stämma 2014, men som sagt inte allt. Som du skriver kommer det nog att bli mycket skrällar i år eftersom det är lite som Robinson 2003 (veteraner mot utmanare).

 2. Pontus Källström skriver:

  Om man istället ser till antalet fans så finns det några som sticker ut, Oscar Zia, Anton Ewald, Yohio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: